Historie

Professor Flemming Scheutz lavede i 1988 en undersøgelse af sterilisationsprocessens pålidelighed i autoklaver hos en gruppe tandlæger. Det viste sig, at der var behov for en løbende kontrol af disse. Samtidig var der fokus på, at usterile instrumenter kunne være mulig smittekilde til visse alvorlige sygdomme som f.eks. AIDS og smitsom leverbetændelse. Derfor opstod tanken om at udvikle et produkt, der ville gøre det nemt for ejere af små autoklaver at følge op på disses evne til at sterilisere pålideligt.

Verner Vedstesen havde under kyndig vejledning af ingeniør Lars Berth opbygget en afdeling for sterilisering og kontrol på en medicoteknisk fabrik. Produktet var katetre til brug i blodbanerne. Han lærte her alle væsentlige processer i sterilisation at kende. Til kontrol af processen blev der brugt biologiske indikatorer.

Med Verner Vedstesens viden og netværk og Ulla Vedstesens kendskab til mikrobiologi fra sin uddannelse som bromatolog tog SAFE form i starten af 1990’erne. Som 2. generation har Jette Lykke Vedstesen overtaget ejerskabet af SAFE d. 1. juni 2006.

I starten bestod kundegruppen især af tandlæger, men SAFE blev hurtigt opmærksom på, at der også var behov for denne service i andre brancher indenfor sundhedssektoren.

Det daglige arbejde i SAFE udføres i et laboratorie, som ligger i naturskønne omgivelser med udsigt til Roskilde fjord.